Da li buđenje prirode donosi i probleme sa želucem???

Od kuda uopće krenuti u liječenju gastritisa i kako odabrati siguran proizvod?

Šta je gastritis?

Gastritis označava upalu želučane sluznice i pripada jednoj od najčešćih bolesti modernog doba. Neuravnotežena prehrana te prekomjerno unošenje kofeina i alkohola doprinose razvoju probavnih tegoba, pa tako i gastritisa. Na prelazu godišnjih doba (proljeće/jesen), kod većine osoba pojavljuje pojačano lučenje želučane kiseline što je rezultat i češćih želučanih tegoba nego u ostatku godine.

Uzroci

Pojava je moguća i u mladosti. Uzrokom gastritisa (oko 90% slučajeva) smatra se infekcija bakterijom Helicobacter Pylori, ali može biti uzrokovan i alkoholom, lijekovima, te drugim agresivnim sredstvima. Ne smijemo zaboraviti ni stres koji je tzv. „tihi ubojica“ a dovodi do raznovrsnih bolesti, pa tako i gastritisa.

Simptomi

Pacijenti se vrlo često žale na osjećaj žarenja u želucu, mučninu, povraćanje, nadutost, nelagodu, podrigivanje, žgaravicu, grčeve u gornjem djelu stomaka. Simptomi su ponekad jači ako osoba dulje vremena ne uzima hranu ali se nekada pojačavaju nakon uzimanja hrane. Anemija, jako povraćanje te crna ili krvava stolica simptomi su zbog kojih se hitno morate javiti liječniku.

Zapamtite: Ne moraju se javiti svi simptomi i svaki pojedinac reagira na svoj način!

Liječenje

U liječenju želučanih tegoba, pa tako i gastritisa, ključna je prehrana. Pacijenti uglavnom rješavaju problem lijekovima koji neutraliziraju višak želučane kiseline ili lijekovima koji blokiraju izlučivanje želučane kiseline. Niti jedan od navedenih lijekova zapravo neće potpuno dovesti pod kontrolu gastritis.

Preporuka!

  • uzimati manje i češće obroke tijekom dana, ne preskakati obroke
  • izbjegavajte veće količine svježeg/sirovog voća i povrća
  • konzumirajte lagano pripremljenu hranu (kuhana, bez jakih začina, masnoća, šećera, umjetnih sladila, zaprške, prekomjerne soli)
  • izbacite ili barem smanjite pušenje i unos kofeinskih napitaka te alkohola
  • izbjegavati prehladna ili prevruća jela
  • izbjegavajte hranu koja vam uzrokuje tegobe
  • čajevi poput sljezovog korijena, komorača, metvice, sladića, matičnjaka mogu pomoći ublažiti simptome

Biljkama je potrebno nešto više vremena, ali idemo polako i sigurno do cilja!

Potražite na našem web shopu!

https://shop.ljekarnavitez.ba/index.php?route=product/product&product_id=63&search=%C4%8Daj

https://shop.ljekarnavitez.ba/index.php?route=product/product&product_id=63&search=sljez

Iberogast je prirodan i učinkovit preparat koji se sastoji od jedinstvene kombinacije ekstrakata devet biljaka s višestrukim djelovanjem. Svaka od pažljivo odabranih ljekovitih biljaka ima posebne djelatne tvari koje ciljano djeluju na različite uzroke probavnih smetnji..

https://shop.ljekarnavitez.ba/index.php?route=product/product&product_id=2066&search=iber

Naše osoblje će vam pomoći savjetima kako trenutno umiriti simptome gastritisa i koji je proizvod najbolji za vaše simptome!

Vaša Internacionalna “Ljekarna/Apoteka” Vitez

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *