Briga o intimnom zdravlju žena tema je koja bi trebala biti sastavni dio kulture modernog življenja. Želimo podignuti svijest i ukazati na važnost intimnog zdravlja na cjelokupno psihofizičko stanje žene.

U našem galenskom laboratoriju kreirali smo niz proizvoda koji pružaju učinkovita i sigurna rješenja namijenjena brizi o intimnom zdravlju žena različitih životnih dobi.

Menopauza – što možete očekivati i kako si pomoći?

Perimenopauza predstavlja višegodišnje razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika. Perimenopauza se javlja 5-10 godina prije menopauze.

Na spomen menopauze većini žena je prva asocijacija valunzi i promjene raspoloženja.

Vremenom se „troše“ jajne stanice, pa je tako nakon 40. godine sve manje kvalitetnih jajnih stanica, mijenjaju se njihovi receptori, a samim time mijenja se i proizvodnja hormona a što dovodi do niza kliničkih tegoba vezanih uz razdoblje perimenopauze.

Kod većine žena se javlja slijedeće: nepravilni menstrualni ciklusi, valunzi i noćno znojenje, umor, promjena raspoloženja, smanjenje libida, vaginalna suhoća, nadutost i debljanje, osjetljivost i bolnost dojki, izraženiji PMS, poteškoće sa spavanjem, glavobolje i vrtoglavice, promjene na koži i kosi.

Menopauza je pak period koji započinje potpunim izostankom ciklusa, u prosjeku u 51. godini života. Menopauza je normalan dio procesa starenja ženskog organizma i posljedica je smanjenja koncentracije ženskih spolnih hormona u tijelu koje utječe na gotovo sve organske sustave u tijelu žene, a te se promjene manifestiraju različitim pojavama. Tada do izražaja dolaze simptomi kao što su valunzi, rumenilo, noćno znojenje, nesanica, nagle promjene raspoloženja, povećanje tjelesne težine ali i suhoća intimnog područja.

Postmenopauza je period koji slijedi nakon menopauze. Pouzdan pokazatelj početka postmenopauze je izrazito visoka vrijednost folikul stimulirajućeg hormona (FSH), koji označava prestanak funkcije jajnika i početak njihovog smanjivanja. Ovo stanje se razlikuje od žene do žene, tako da je i prisutnost simptoma individualna. Ako su prisutni, najvjerojatnije će biti slični onima u perimenopauzi ili menopauzi, ali s vremenom u sve blažem obliku i sve rjeđe.

Jeste li ikada razmišljali o tome kako promjena razine hormona utječe na vaginalno područje i kako da riješite taj problem?

Smanjenje estrogena tijekom menopauze, naime, ima veliki utjecaj na fizičke promjene i u drugim dijelovima tijela, posebno u vaginalnom području. One se mogu dogoditi u svim fazama menopauze: perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi i to od suhoće do promjena u veličini i obliku vagine te mogu biti značajne, ali se smatraju normalnim.

Neadekvatna higijena intimnog područja vrlo često je uzrok ili jedan od uzroka razvoja mnogih ginekoloških problema poput bakterijske i gljivične infekcije, iritacije i vaginalne suhoće.

Navedene simptome možete spriječiti redovnim korištenjem Pjene za intimnu njegu koja je idealna za održavanje zdrave i čiste intimne regije. Osigurava zaštitu od virusa, bakterija i gljivica. Obogaćena uljem kantariona, nevena, te obogaćena eteričnim uljem čajevca, ravensare, klinčića, cimeta i geranija. Pjena nježno njeguje kožu i štiti intimno područje od infekcija. Također, pruža dugotrajan osjećaj ugode, svježine i čistoće tijekom cijelog dana, neutralizira neugodne mirise.

https://shop.ljekarnavitez.ba/index.php?route=product/product&product_id=1356&search=INTIM

Vaginalna sluznica postaje suha i potencijalno svrbi ?

Pad razine estrogena, osim zbog ulaska u novu reproduktivnu fazu žene može biti uzrokovan porođajem, dojenjem, konzumacijom antidepresiva te nekih drugih lijekova kao sto su lijekovi protiv alergija i prehlade koji utječu na suhoću mukoznih membrana, uključujući vaginalno tkivo. Medicinski zahvati kao što je kirurško uklanjanje jajnika, radijacija, kemoterapija, također mogu uzrokovati pad razine estrogena.

Kako estrogen pomaže u vlaženju vaginalnih zidova, smanjenjem njegove koncentracije, vaginalno područje postaje suho. Ovo stanjivanje i sušenje vaginalnih zidova (vaginalna atrofija) može dovesti do drugih simptoma, uključujući svrbež i peckanje.

Vjerojatnije je da će krvariti tijekom spolnog odnosa?

Budući da tijekom menopauze koža u vaginalnom području postaje tanja i krhkija, može doći do kidanja i krvarenja tijekom odnosa.

Iz našeg galenskog laboratotrija preporučujemo FemiCare CICA vagitorije koje vlaže vaginalnu sluznicu, doprinose regeneraciji vaginalne sluznice, ubrzavaju zacjeljivanje oštećenja na sluznici i ublažavaju iritacije.

https://shop.ljekarnavitez.ba/index.php?route=product/product&product_id=1795&search=FEMICARE

Sklonija je infekcijama?

Niže razine estrogena također mogu uzrokovati gubljenje volumena sluznice mokraćnog sustava, a to može rezultirati češćim infekcijama vaginalnog i mokraćnog sustava te učestalijim mokrenjem.

Pojava neugodnog mirisa?

Tijekom menopauze mnoge žene primjećuju vodeni vaginalni iscjedak neugodnog mirisa, koji je uzrokovan promjenom pH u vagini. Naime, pH vagine postaje manje kisela, što je rezultat pada razine estrogena. To je uobičajen simptom menopauze.

Naša preporuka su FemiCare vagitorije sa eukaliptusom koji sadrže mješavinu eteričnih ulja kantariona i tamanu zbog njihovih izraženih antivirusnih i protuupalnih svojstava. Sadrže i eterična ulja ravensare, čajevca i eukaliptusa koji imaju snažno antivirusno, antibakterijsko i antimikotsko djelovanje. Kombinacijom ovih ulja dobijamo snažnu recepturu za liječenje humanog papiloma virusa, kao i težih oblika vaginalne kandidijaze uzrokovane gljivicom Candida

ZAJEDNO PREMA ZDRAVLJU!

Vaša “Internacionalna “Ljekarna/Apoteka” Vitez

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *