KAKO NJEGOVATI KOŽU U ZIMSKOM PERIODU?

Tokom zimskih, hladnih, vjetrovitih dana naša koža je izložena mnogim negativnim utjecajima koji mogu dovesti do njenog isušivanja, iritacije pa čak i pucanja. Upravo su to razlozi zbog kojih je neophodna pravilna dodatna njega kože kako bismo je održali zdravom, hidriranom i mekom.

Jedna od osnovnih funkcija kože je sprečavanje gubitka vlažnosti sa površine našeg tijela. Tu zaštitu  obezbjeđuju masnoće koje formiraju masni film na površini kože, a kako hladan i suh zrak i dovodi do smanjenja količine prirodnih masnoća to rezultira većim isparavanjem vode s površine tijela. Vjetar također dodatno isušuje i oštećuje kožu a rezultat je suha i gruba koža podložna iritaciji, svrabu te nastanku ekcema. Već postojeća kronična oboljenja kao što su atopijski i seboroični dermatitis, ekcemi i psorijaza, pogoršavaju se u zimskom periodu.

Da bi izbjegli isušivanje kože i druge neugodnosti koje nastaju prvim zimskim danima potrebno je sljedeće:

Hidriranje kože

Koži je neophodno nadoknaditi vlažnost koju je izgubila, a to se postiže upotrebom krema koje nisu samo na bazi hidratantnih supstanci već i na bazi ulja. Masnoće u kremama čine film na našoj koži i ne dozvoljavaju gubitak vlage. Preporučujemo kreme koje sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih faktora za vlaženje: urea, alfa hidroksi kiseline koje imaju veći kapacitet vezivanja vode. Preporučuje se nanošenje krema više puta u toku dana, a naročito nakon umivanja te prije izlaska na hladnoću. Zimsko sunce je također jedan od faktora koji dovodi do isušivanja i oštećenja kože tako da je i zimi neophodno korištenje zaštitnog faktora koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Doista je vrijeme za dodati bakuchiol u svoju skincare rutinu!

Bakuchiol djeluje direktno u stanicama kože gdje utječe na proizvodnju nekoliko tipova kolagena koji su korisni za zdravlje, ali i mladolik izgled kože, a pritom ne utječe na žlijezde, što znači da ne dovodi do iritacije ili suhoće. Jedna od najbitnijih prednosti spram retinola je to što kožu ne čini osjetljivijom na UV zrake, već joj pomaže stvarati rezistenciju te se može koristiti za vrijeme trudnoće, dojenja i ljetnih praznika. Može li bolje???

Dakle, bakuchiol ujednačava ton kože i pomaže s uklanjanjem mrljica od akni ili hiperpigmentacije, smanjuje fine linije i bore, ne uzrokuje suhoću ili iritaciju. Ubrzava samoobnovu stanica kože, može se koristiti dvaput dnevno, prikladan je za sve tipove kože a pomaže zacijeliti i umiriti kožu.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

BAKUCHIOL SET – Ultimativni anti-age set za sve tipove kože!

Njega usana zimi

Usne su izuzetno osjetljive u zimskom i hladnom periodu, vrlo brzo postaju dehidrirane i pucaju. Preporučujemo piling i mast za usne kako bi se održala njihova vlažnost i nježnost.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

Piling za usne

Piling kože u zimskom periodu

Piling kože pomaže u otklanjanju mrtvih stanica sa površine kože te se na taj način omogućava bolje prodiranje hidratantnih krema. Piling treba upotrebljavati jednom tjedno. Ukoliko se radi o izrazito suhoj koži treba izbjegavati oštre piling maske, adstrigentne maske te tonike na bazi alkohola koji mogu dodatno isušivati i ukloniti zaštitni masni sloj s kože.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

HIMALAYAN SCRUB 200 g, piling sa himalajskom soli

Korisni su i dodaci vitamina i hranjivih materija koje su neophodne zdravoj koži!

Dodatak prehrani s kombinacijom kolagena, hijaluronske kiseline i resveratrola hrani kožu iznutra, a vitamin C doprinosi stvaranju kolagena za normalnu kožu, kosu i nokte, te doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Starenjem se smanjuje sposobnost tijela da proizvode kolagen i hijaluronsku kiselinu, što dovodi do smanjenja elastičnosti i gipkosti kože te u konačnici rezultira nastankom bora. Uzimanjem Yasenka Skinage Advanced kolagena osigurano je dodatno unošenje kolagena i hijaluronske kiseline u tijelo. Klinički je dokazano da uzimanje 5g Naticola hidroliziranog morskog kolagena kroz osam tjedana smanjuje pojavu bora i poboljšava zategnutost kože. Dodaci prehrani za zdravlje s tekućim kolagenom osiguravaju bržu apsorpciju i veću iskoristivost, što dugoročno doprinosi zdravlju i ljepoti vaše kože, kose i noktiju ali također podupire vezivna tkiva i pomaže kod bolova u zglobovima, dobar je izvor proteina i predstavlja hranu za mišiće i zaštitu za zglobove.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

Skinage collagen 5000

U našim ljekarnama savjetujemo samo najbolje za Vaše zdravlje! Naše stručno osoblje vrlo rado će Vam dati sve neophodne informacije i savjete za prikladan dodatak prehrani prilagođen Vašim potrebama i stanju Vašeg organizma.