KAKO OJAČATI IMUNITET U HLADNIM DANIMA?!

Stiže nam zima, niske temperature, padavine, a sve je manje vremena provedenog pod sunčevim zracima. Ovi faktori za mnoge donose pad imuniteta, bolove u tijelu, smanjeni nivo energije, prehladu. Ali ove godine ne mora da bude tako!

Kako bismo povoljno djelovali na imunološki sustav, potrebno je unositi određene nutrijente važne za njegovo pravilno funkcioniranje. Među njima ćemo istaknuti neke od najvažnijih nutrijenta koje mogu koristiti odrasle osobe i, u prilagođenoj dozi, djeca.

VITAMIN C

Najpoznatiji među vitaminima – vitamin C, prvi je izbor kada govorimo o prevenciji i pomoći kod viroza, gripa i prehlada. Pogotovo u zimskom periodu kada su sezonske bolesti na svojem vrhuncu. Vitamin C ljudski organizam ne može sintetizirati te se mora unositi hranom ili, u slučaju povećanih potreba, suplementima. Redovita konzumacija vitamina C značajno smanjuje učestalost, trajanje i simptome prehlade. Dokazano je i da može skratiti vrijeme trajanja bolesti za dan ili dva. Vitamin C je najbolje uzimati u prvom dijelu dana ili količinu rasporediti na 2 puta dnevno. Razlog tome je što je vitamin C topljiv u vodi, višak se brzo izluči urinom, ne skladišti se u tijelu.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

NATURAL WEALTH VITAMIN C-500 tbl. a 100

VITAMIN D

Bez sumnje, vitamin D je važan za snažan imunitet. Vitamin D nije klasični vitamin. On je istodobno i hormon, imunomodulator i esencijalni mikronutrijent koji se stvara u koži prilikom izlaganja UV-zračenju. Budući da hranom unosimo tek manji dio dnevnih potreba, ovisimo o izlaganju sunčevim zrakama. Stoga je tijekom hladnijeg dijela godine većina populacije koja živi u našem podneblju u nedostatku ili hipovitaminozi vitamina D. To se posebno odnosi na osobe starije dobi koje često borave u zatvorenim prostorima, kronične bolesnike, ali i ostatak populacije koja se ne izlaže često suncu i živi u urbanim središtima s povećanim zagađenjem. Pravilnim izborom hrane i izalaganjem suncu možemo utjecati na količinu vitamina D u našem tijelu. Ali nažalost često to nije dovoljno. Preporučena dnevna doza vitamina D iznosi 400 IJ, što je 100% preporučenog dnevnog unosa. Kod dokazanog nedostatka vitamina D za odrasle osobe, obično se preporučuje i do 2.000 IJ.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

BiVits Vitamin D3 400 IU tbl. 60

CINK

Cink je esencijalni mineral, što znači da ga naš organizam ne može sam sintetizirati već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka ishrani. Redovno uzimanje cinka naročito kod odraslih osoba skraćuje trajanje i težinu simptoma prehlade. Dokazano je da starije osobe sa normalnim nivoom cinka u krvi imaju 50% manju vjerojatnoću da obole od upale pluća u poređenju sa osobama koje pate od deficita ovog minerala. Dodaci prehrani na bazi cinka naročito se preporučuju osobama sa oslabljenim imunitetom kao i onima koji se bore sa gripom ili prehladom. Kako cink štiti naš imunološki sustav poželjna je njegova primjena u prevenciji različitih sezonskih infekcija naročito kod osjetljivih grupa poput starijih osoba i djece predškolskog ili školskog uzrasta. OptimalnI unos cinka jedan je od faktora koji doprinose jačanju imuniteta prema virusnim infekcijama.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

SOLGAR CHELATED CINK tbl. 22 mg a 100

BETA GLUKAN

Beta glukani smatraju se jednim od najsigurnijih imunomodulatora. Potvrđeno da beta-glukan utječe na različite komponente imuniteta, potiče poželjan imunosni odgovor, doprinoseći tako većoj obrambenoj sposobnosti organizma. Iako ga u malim količinama nalazimo u namirnicama poput zobi, za jači učinak beta glukana potrebno je uzeti dodatke prehrani kako bi se uspjele unijeti potrebne količine. Beta-glukan se savjetuje uzimati osobama oboljelima od karcinoma, ali i svima kojima je imunitet ugrožen o koji žele prevenirati razvoju niza bolesti. Beta-glukan može pozitivno djelovati u kombinaciji s drugim komponentama hrane. Posebno se istaknuo singergijski učinak beta-glukana s vitaminom C, za kojeg se ustanovilo da stimulira iste imunosne odgovore kao i beta-glukan.

Potražite u našim ljekarnama ili putem našeg web shop-a:

PRO BETA GLUKAN vrećice 30x1275mg

U našim ljekarnama savjetujemo samo najbolje za Vaše zdravlje! Naše stručno osoblje vrlo rado će Vam dati sve neophodne informacije i savjete za prikladan dodatak prehrani prilagođen Vašim potrebama i stanju Vašeg organizma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *