CVEKLA, CIKLA – veliki prijatelj našeg organizma

Dragi naši,

Na putu zdravlja koji smo izabrali prvi izbor svima nam treba biti zdrava ishrana. Stoga u našim ljekarnama savjetujemo pravilnu i zdravu prehranu našim posjetiteljima i korisnicima naših usluga. Dosta često savjetujemo i u ponudi uvijek imamo prirodni sok cvekle čije su blagodati za naš organizam zaista velike i brojne. Napravili smo mali osvrt i podsjećanje na važnost ove namirnice u pravilnoj i zdravoj ishrani.

Cvekla je jedna od najljekovitijih namirnica. Ova dvogodišnja biljka vretenastog korijena crvene boje i tamnozelenog lišća spada u red najkorisnijih i najljekovitijih povrtlarskih kultura. Koristi se čitava biljka, upotrebljava se preko cijele godine, bogata vitaminima i mineralima, lako probavljiva, može se uzimati bez ograničenja i opasnosti od štetnih posljedica.

Osnovu višestruke ljekovitosti ove biljke čine betanin i betain.

Kalorije i hranjive vrijednosti

Cvekla je relativno bogata vitaminima i proteinima. Ima beznačajne količine vitamina A, međutim zato sadrži skoro sve vitamine B grupe, a u 100 grama cvekle ima 27% dnevnih potreba organizma za vitaminom B9. Sadrži i nešto vitamina C, međutim termičkom obradom i kišeljenjem taj vitamin biva skoro sasvim uništen.

Bogat je izvor minerala. Pa tako sadrži 2% dnevnih potreba kalcijuma, 6% dnevnih potreba željeza i fosfora, 6% dnevnih potreba magnezijuma, 16% dnevnih potreba mangana, 7% dnevnih potreba za kalijumom, 5% za natrijumom i 4% za cinkom.

Sadrži i male količine kobalta. 87% cvekle čini voda.

NutrijentKoličina (mjerna jedinica)
Energetska vrijednost43 (kcal)
Ukupno proteina1,61 (g)
Ukupno ugljenih hidrata9,56 (g)
Ukupno masti0,17 (g)
– od toga: zasićene masne kiseline0,027 (g)
Dijetalna vlakna2,8 (g)
Holesterol0 (mg)
Voda87,58 (g)
Ukupno šećera6,76 (g)
Mononezasićene masne kiseline0,032 (g)
Polinezasićene masne kiseline0,060 (g)
Vitamin A33 (IU)
Vitamin B1 (Tiamin)0,031 (mg)
Vitamin B2 (Riboflavin)0,040 (mg)
Vitamin B3 (Niacin)0,334 (mg)
Vitamin B6 (Piridoksin)0,067 (mg)
Vitamin B12 (Kobalamin)0 (mcg)
Folati109 (mcg)
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)0,155 (mg)
Vitamin C4,9 (mg)
Vitamin D0 (IU)
Vitamin E0,04 (mg)
Vitamin K0,2 (mcg)
Kalcijum (Ca)16 (mg)
Željezo (Fe)0,80 (mg)
Magnezijum (Mg)23 (mg)
Fosfor (P)40 (mg)
Kalijum (K)325 (mg)
Natrijum (Na)78 (mg)
Cink (Zn)0,35 (mg)
Bakar (Cu)0,075 (mg)
Mangan (Mn)0,329 (mg)
Selen (Se)0,7 (mcg)
Izvor: https://www.tablicakalorija.com/povrce/cvekla-cikla.html

Ljekovitost cvekle

Cvekla ima mnogostruk uticaj na zdravlje onih koji je konzumiraju. Kuhanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje piti sok od svježe cvekle.

  • Cvekla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cvekle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.
  • Redovito konzumiranje cvekle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.
  • Vlakna, koja sadrži cvekla, mogu smanjiti razinu holesterola u krvi i do 40%.
  • Poznato je da cvekla normalizira krvni tlak.
  • Cvekla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cvekle može spriječiti proširene vene.
  • Iako količina željeza, koju sadrži cvekla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.
  • Cvekla se posebice preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.
  • Sok od cvekle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor.
  • Sok od cvekle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura
  • Poznato je da cvekla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.
Osobama sa dijabetesom, cvekla može biti dosta blagotvorna, jer sadrži alfa-lipoinsku kiselinu, antioksidans, koji može pomoći snižavanju glukoze u krvi, te povećati osjetljivost na inzulin.

Koristi od cvekle, kao namirnice koju bismo trebali zaista usvojiti u redovan režim ishrane, su mnogobrojne. A savjetuje se i dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, osobama koje imaju problema sa konstipacijom, trudnicama i porodiljama, osobama sa anemijom, osobama sa povišenim vrijednostima holesterola, te osobama oboljelim od leukemije.

Ne moramo doći u neko od ovih stanja da bismo koristili cveklu kao namirnicu. Naprotiv, poželjno ju je uvrstiti u redovan režim zdrave ishrane u vidu čaše soka od svježe cvekle jednom dnevno ili kao salatu na tjednoj bazi na našem meniju. Priroda se pobrinula da nam podari zdravlje – iskoristimo to pametno!

Vaša JU “Internacionalna ljekarna/apoteka” Vitez