Vitamin C – snažan saveznik imuniteta u borbi protiv infekcija

Vitamin C (askorbinska kiselina) je jedan od najispitivanijih i najopisivanijih vitamina i značajan je za metabolizam. Topiv je u vodi, bijela je i kristalna supstanca i ima ga mnogo u voću i povrću.

Raznoliko svježe voće i povrće najbolji su izvor vitamina C. Npr. šipak, crni ribiz, trešnja, plodovi citrusa (limun, narandža, mandarina), lisnato povrće, paprika, kupus, paradajz, krompir…

Stručnjaci preporučuju da sve vitamine, pa tako i vitamin C nadoknađujemo prehranom, odnosno prirodnim izvorima.

Dodatke prehrani sa vitaminom C na tržištu nalazimo u formi tableta, šumećih tableta, praškova, kapsula, sirupa ili ampula.

Preporučeni dnevni unos

Preporučeni dnevni unos vitamina C iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, no ove doze se odnose na zdrave osobe, koje ga dostatno unose hranom. Mnogi imaju potrebe za većim unosom, poput trudnica i dojilja, pušača i alkoholičara, osoba izloženih stresu, bolesnika nakon operativnih zahvata, opeklina ili rana te osobe na dijalizi. Pojačani unos je potreban i svima koji žele osnažiti organizam u zimsko vrijeme ili im predstoje pojačani fizički ili psihički napori. U pravilu se ne preporučuju velike doze, veće od 1000 mg, jer naš ih organizam ne može dobro apsorbirati. To znači pripravke vitamina C treba uzeti u nekoliko navrata kao manje doze ili koristiti dodatke prehrani koji postepeno otpuštaju vitamin C. Istovremeno, minimalno 200 mg vitamina C dnevno se preporučuje u prevenciji infekcije, dok se tijekom infekcije kao podrška imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije preporučuje minimalno 1000 mg vitamina C.*

Uloga vitamina C

  • Vitamin C je esencijalan nutrijent, potreban za sintezu kolagena i čest je sastojak vitaminskih krema za lice.
  • U fiziološkim uvjetima štiti od slobodnih radikala, učinkovit je antioksidans male količine vitamina C mogu zaštiti proteine, lipide i ugljikohidrate.
  • U organizmu sudjeluje u brojnim reakcijama kao koenzim.
  • Može djelovati na smanjenje oksidacije holesterola, procesa koji je ključan u procesu ateroskleroze, a posljedično i moždanog udara.
  • Moguće je preventivno djelovanje vitamina C na različite maligne bolesti. Većina istraživača danas to objašnjava sposobnošću vitamina C da kao antioksidans neutralizira slobodne radikale.
  • Čuvar je zdravih očiju, pa se preporučuje za održavanje funkcije vida zajedno sa vitaminom E.
  • Dokazano umanjuje simptome i skraćuje vrijeme trajanja prehlade, opravdano ga je pojačano unositi u zimskim mjesecima.
  • Pomaže apsorpciju željeza te time utječe na eritrocite. Važan je i za pretvorbu još jednog važnog vitamina, folne kiseline, u njezin aktivni oblik.
Ljudsko tijelo ne može samo proizvesti vitamin C te ga treba unositi hranom. Većina povezuje prirodne izvore vitamina C s citrusnim voćem, posebno limunom, no najviše ga ima u paprici, a dobar izvor su kelj, brokula, prokulica, kivi i jagode. 

Nedostatak vitamina C

Simptomi koji upozoravaju na pomanjkanje vitamina C su:

  • krvarenje iz zubnog mesa,
  • suha koža,
  • sklonost infekcijama,
  • bolovi u mišićima i zglobovima.

Neka od stanja kada je potrebna veća količina vitamina C su:

  • trudnoća i laktacija,
  • alkoholizam,
  • pušenje,
  • stres,
  • infekcije,
  • kod dugotrajne terapije nekim lijekovima (npr. kontraceptivi, tetraciklini, salicilati).

U našim ljekarnama imamo u ponudi različite formulacije dodataka prehrani sa vitaminom C od različitih renomiranih a i manje renomiranih (no ne i manje kvalitetnih) proizvođača. U službi Vašeg zdravlja, tu je naše stručno osoblje koje će Vam pomoći pri preporuci neophodnog dodatka prehrani namijenjenog baš za Vas, u najboljem obliku, najboljoj kombinaciji i sa najboljim učinkom. Hvala Vam što sve ove godine uvažavate naše znanje i na taj način nam povjeravate brigu o Vašem zdravlju!

Vaša JU “Internacionalna ljekarna/apoteka” Vitez

*Carr AC, Maggin S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients. Nov 3;9(11). Pii:E1211.