SELEN – moćni antioksidans

Dragi naši,

Ne bi li bilo lijepo zaustaviti proces starenja bar na tren? 🙂

Priroda se pobrinula da nam u tom smislu malčice pomogne i treba to znati iskoristiti na pravi način. Uzimanje minerala poput selena ima sve veću važnost u samoliječenju, preventivi i terapiji nekih oboljenja. Ipak, za detaljnu procjenu stanja i potreba Vašeg organizma preporučljivo je prvo se posavjetovati sa liječnikom i farmaceutom. Savjetnici dodataka prehrani (naši ljekarnici) pristupit će detaljno procjeni stanja potreba Vašeg organizma za selenom, te na osnovu svog znanja i iskustva preporučiti Vam za Vas najbolju formulaciju dodatka prehrani na tržištu koji sadrži selen. Naše znanje i iskustvo nam daje prednost u očuvanju Vašeg zdravlja!

Selen
Selen

Osobna karta Selena

Selen je nemetal, element u tragovima koji se u prirodi javlja kao kombinacija anorganskog (selenid, selenat i selenit) i organskog (selenometionin ili selenocistein) oblika. Pohranjuje se u različitim organima u organizmu: štitnjači, jetri, mišićima, bubrezima te muškim i ženskim spolnim žlijezdama.Selen stimulira metabolizam i štiti organizam od slobodnih radikala. Sastavni je dio enzima koji su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa. Ovaj mineral ima sposobnost utjecaja na metabolizam nekih toksičnih minerala (arsen, olovo, živa), čime smanjuje njihovu toksičnost. Najbolje djeluje u prisutnosti vitamina E.Korisno djelovanje koje ima selen: antioksidans koji štiti tijelo od starenja, jača imunitet, poboljšava energiju i potenciju, usporava starenje, ublažava simptome menopauze. Selen je važan dio antioksidativnog enzima (glutation-peroksidaze) koji štiti stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala koji se produciraju tijekom normalnog metabolizma kisika. Selen je neophodan ne samo za proizvodnju, nego i regulaciju najaktivnijeg hormona štitnjače – trijodtironina. Rezultati istraživanja pokazaju da unos selena putem dodataka prehrani doprinosi normalnoj sprematogenezi što može povoljno djelovati na povećanje plodnosti.

Koji su prirodni izvori selena?

Glavni izvori selena u hrani su meso i mesne prerađevine, riba i plodovi mora cjelovite žitarice a apsolutno najveći sadržaj selena pronađen je u brazilskim oraščićima (1 mg/kg). Izvori selena su još i sjemenke suncokreta, zob, školjke, losos, smeđa riža, ječam, sok od naranče, kokos, češnjak.Sadržaj selena u prirodi ovisi prvenstveno o vrsti tla i geografskom položaju. Unos selena u prehrani odraz je koncentacije selena u tlu gdje određena namirnica raste, odnosno koncentraciji selena u hrani kojom se hrane životinje. Stoga se preporučuje dodatan unos putem pripravaka na geografskim područjima u kojima je prisutan nedostatak selena u tlu.

Uravnoteženom prehranom unosimo dnevno od 70 do 100 mcg. Nužan je za čovjeka, ali u malim količinama. Preporučen dnevni unos selena iznosi 55 mcg, dok je prosječan dnevni unos selena u Europi 40 mcg/dan, a u SAD-u 93 mcg/dan. Razlog tome je tlo koje je u Europi puno siromašnije selenom.Doziranje selena treba biti u skladu s njegovim učincima, a najviše blagodati postiže kod osoba s evidentiranim deficitom selena. Međutim, u prekomjernim količinama (više od 400 μg na dan) može biti toksičan. Važno je naglasiti kako se simptomi trovanja (mučnina, povrćanje, ispadanje kose) očituju isključivo kao posljedica dodataka prehrani, jer se ta količina vrlo teško može unijeti hranom. Stoga je jako važno dodatke prehrani sa selenom koristiti nakon detaljne analize prehrambenih navika i potreba organizma, a u tome Vam mogu pomoći naši ljekarnici.

Pomanjkanje selena u organizmu

Niske koncentracije selena u krvi povezuju se s oslabljenom funkcijom imunološkog sustava, kognitivnim propadanjem, te uz veći rizik od različitih malignih bolesti, posebice kolorektuma i mjehura. Nedostatak ovog minerala vrlo je rijedak. Nedostatak selena izaziva prerano starenje, srčane udare i rak, a javlja se u osoba s nepravilnom prehranom i onih koje imaju smetnje u apsorpciji.

Obzirom na ulogu selena u jačanju imunološkog sustava, ne izostaje njegova preporuka od strane liječnika i naših ljekarnika ni za vrijeme pandemije COVID-19. Za sva pitanja i stručno savjetovanje korisnicima naših usluga na raspolaganju stoji tim naših ljekarnika. Možete nam se obratiti za savjet, rado ćemo proći s Vama kratki upitnik o Vašim prehrambenim navikama te procijeniti da li Vam je neophodan unos dodataka prehrani sa selenom, i za Vas preporučiti najbolji proizvod na tržištu sukladno Vašim zahtjevima i/ili potrebama.

Vaša JU „Internacionalna ljekarna/apoteka“ Vitez