CINK – moćni saveznik imuniteta

Dragi naši,

Naš kutak zdravlja donosi Vam značajne informacije vezane za moćnog saveznika našeg imuniteta – njegovo visočanstvo cink. Korisno je znati, a još korisnije preispitati svoje prehrambene navike sa osvrtom na dovoljan unos mikroelemenata i vitamina svakodnevnom ishranom. Uzimanje minerala poput cinka ima sve veću važnost u samoliječenju, preventivi i terapiji nekih oboljenja. Ipak, za detaljnu procjenu stanja i potreba Vašeg organizma preporučljivo je prvo se posavjetovati sa liječnikom i farmaceutom. Savjetnici dodataka prehrani (naši ljekarnici) pristupit će detaljno procjeni stanja potreba Vašeg organizma za cinkom, te na osnovu svog znanja i iskustva preporučiti Vam za Vas najbolju formulaciju dodatka prehrani na tržištu koji sadrži cink. Naše znanje i iskustvo nam daje prednost u očuvanju Vašeg zdravlja!

Osobna karta Cinka

Cink spada u mikroelemente koji su nam potrebni u malim količinama. U tijelu ga ima 1,3 – 2,3 g, uglavnom se nalazi u stanicama i najkoncentriraniji je unutarstaničnimikroelement. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, a u znatnoj mjeri ga nalazimo i u kostima te mišićima.Sastavni je dio inzulina, hormona rasta i spolnih hormona. Cink je uključen u velik broj enzimatskih sustava. Fiziološke funkcije koje ovise o cinku su rast i dioba stanica, spolno sazrijevanje, reprodukcija te zacjeljivanje rana, a višestruko je uključen i u sam imuni sustav. Cink sudjeluje u razgradnji alkohola i metabolizmu ugljikohidrata. Važan je za pravilan rast i vrlo je važan za funkcioniranje reproduktivnih organa, osobito prostate u muškaraca. Cink s vitaminom B6 smanjuje proizvodnju histamina i stoga je vrlo djelotvoran u suzbijanju alergija. Neutralizira i štetno djelovanje bakra (jedan od uzročnika artritisa).Cink djeluje tako što jača imuni sustav. Važan je za sintezu DNK, potreban je za cijeljenje rana te očuvanje osjetila okusa i mirisa. Također, potiče normalan rast i razvoj, osobito za vrijeme trudnoće, djetinjstva i adolescencije. Jednom od najznačajnijih uloga cinka svakako se smatra njegov utjecaj na imuni sustav (pomaže dozrijevanje T-limfocita), skraćuje vrijeme trajanja virusnih infekcija. Poboljšava zdravlje kože i ublažuje psorijazu, pomaže i u odstranjivanju otrovnog kadmija koji se nalazi u dimu cigarete.

Koji su prirodni izvori cinka?

Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Uravnoteženom prehranom dnevno unosimo od 8 do 14 mg cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka meso (uključujući i crveno meso i perad, a osobito govedinu, puretinu i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora, osobito kamenice te drugi školjkaši, rakovi i tuna.

Većina osoba ne treba suplementaciju s cinkom ako jedu dovoljno mesa. Smatra se da vegetarijanci imaju rizik od blagog manjka cinka. Značajni izvori cinka su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice. Premda je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog podrijetla, svakako se preporučuju biljni izvori cinka: orašasti plodovi, grašak, grah, soja i sojin “sir” tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke. Svakako treba obogatiti prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje također sadrži cink.

Koliko cinka treba naš organizam?

Preporučene dnevne vrijednosti cinka ovise o starosti i spolu osobe. Za razliku od kalcija, kalija ili magnezija koji se obilno unose u količinama od nekoliko grama, cink je jedan od minerala koji se nalazi u sitnim tragovima u tijelu. Odrasle osobe mogu uzimati i do 40 mg bez negativnih posljedica, ali treba napomenuti da dugotrajan i visok unos cinka smanjuje apsorpciju bakra i željeza. Dakle, dnevne potrebe za cinkom za odrasle žene su oko 12 mg, a za odrasle muškarce 15 mg. Cink je vrlo značajan i u prehrani djece, a njihova dnevna potreba za tim važnim mineralom iznosi oko 10 mg. Vrijednosti cinka su snižene kod pušača, alkoholičara, dijabetičara i trudnica, a veće potrebe za njim imaju sportaši i aktivni rekreativci.

Pomanjkanje cinka u organizmu

Nedostatak cinka javlja se u osoba koje nemaju redovitu i pravilnu prehranu. Pušenje, kava i alkohol glavni su krivci za iscrpljivanje cinka iz organizma.Neki od simptoma manjka cinka u organizmu su: poremećaj u rastu, alopecija (ćelavost), dermatitisi, poremećaj imunog sustava, psihološki poremećaji, smanjena spermatogeneza, anoreksija, poremećaji okusa i mirisa, smanjeno zacjeljivanje rana, povećanje prostate.

Obzirom na ulogu cinka u skraćivanju trajanja virusnih infekcija, ne izostaje njegova preporuka od strane liječnika i naših ljekarnika ni za vrijeme pandemije COVID-19. Za sva pitanja i stručno savjetovanje korisnicima naših usluga na raspolaganju stoji tim naših ljekarnika. Možete nam se obratiti za savjet, rado ćemo proći s Vama kratki upitnik o Vašim prehrambenim navikama te procijeniti da li Vam je neophodan unos dodataka prehrani sa cinkom, i za Vas preporučiti najbolji proizvod na tržištu sukladno Vašim zahtjevima i/ili potrebama prema bilo kojem kriterijumu koji je za Vas u datom trenutku najbolji (kvalitet proizvoda, sadržaj glavnog sastojka, veličina pakiranja, cijena itd.)

Vaša JU „Internacionalna ljekarna/apoteka“ Vitez